De regels over bouwvergunningen zijn sinds juni weer wat duidelijker. Voor sommige verbouwingen volstaat een meldingsplicht. Voor andere hebt u een vergunning en een architect nodig.

Hebt u voor uw verbouwing een vergunning en dus een architect nodig? Het antwoord op die vraag bleef lang onduidelijk, ook al werden de regels en principes over stedenbouwkundige vergunningen in 2010 vereenvoudigd. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) besloot in juni duidelijkheid te scheppen. Een veranda, waarvoor geen bouwvergunning nodig is, moet bijvoorbeeld minstens driekwart uit glas bestaan en mag maximaal 40 vierkante meter groot zijn. Een klein muurtje bouwen als basis voor de ramen of een zijmuur om de privacy te garanderen mag dus.

Maar wie een bijbouw met een plat dak plaatst, komt wellicht niet aan driekwart glas. In dat geval moet hij een vergunning aanvragen en een architect inschakelen. Heeft u voor uw verbouwing een vergunning nodig en wat kan een architect voor u betekenen ? Een overzicht.

Wie is het eerste aanspreekpunt?

‘Voor sommige percelen en projecten gelden lokale regels. Ga altijd eerst langs bij de gemeente’, zegt Marnik Dehaen, voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten en zaakvoerder van C20 Architects. ‘Leg de bouw- of verbouwplannen voor en de gemeente antwoordt gratis of u een vergunning moet aanvragen of dat een melding volstaat.’

In dat geval moet u een document met een korte beschrijving van de werken indienen. Als het dossier in orde is, bezorgt het schepencollege binnen 30 dagen een meldingsakte. Dan pas mogen de werken starten.

De meldingsplicht geldt voor alle kleine werken, zoals de bouw van een garage of een veranda, met een maximale oppervlakte van 40 vierkante meter. De oppervlakte van eerder geplaatste kleine bouwwerken telt mee in de totaalberekening van die 40 vierkante meter.

Welke ingrepen mag u binnen uitvoeren?

Als het project geen constructieprobleem met zich meebrengt of de stabiliteit niet wijzigt, mag u uw huis verbouwen zonder bouwvergunning. Een gevel bepleisteren of er een steen voorzetten kan, op voorwaarde dat de fundering niet wijzigt. Ook de openingen van ramen en deuren mogen gewijzigd, aangebracht of dichtgemaakt worden.

‘Daartegen wordt vaak gezondigd, want u raakt snel aan de constructie. Ramen mogen alleen naar beneden vergroot worden. Als u ze breder maakt, moet de betonbalk of de metalen ligger veranderen en die behoort tot de constructie. Velen beseffen dat niet. Een typisch voorbeeld is de living laten doorlopen om een open keuken te installeren. Gauw even een muurtje afbreken of een deur verbreden, mag niet zomaar. De constructie wordt geraakt en er dreigt gevaar voor de stabiliteit van de bovenverdieping.’

Wie een huis in appartementen, studentenkamers of studio’s opdeelt, wijzigt de functie ervan. Dat is altijd en overal vergunningsplichtig, zelfs als hij geen werken uitvoert. Een huis inrichten als zorgwoning kan zonder bouwvergunning als geen verbouwingen nodig zijn. U moet dat wel op voorhand melden. Een huis ombouwen tot zorgwoning is wel vergunningsplichtig.

Welke ingrepen mag u buiten uitvoeren?

U mag zonnepanelen en -boilers op het dak plaatsen en dakvensters of lichtkoepels aanbrengen. In het dak mag een uitbouw komen als die maximaal een vierde van het dak bedraagt. Voor de plaatsing van verluchtings-, ventilatie- of afzuiginstallaties moet u evenmin een vergunning aanvragen. Dat hoeft ook niet voor zonnetenten en -luifels, zolang u die kunt inrollen of -klappen. Tot slot mag u een schotelantenne plaatsen zonder melding of vergunning.

In de tuin mag u een duiventil, een volière of een dierenhok plaatsen dat niet groter is dan 40 vierkante meter. De kroonlijst mag niet hoger komen dan 3 meter en de nok niet hoger dan 4,5 meter, inclusief de afsluiting. Een tuinhuisje, bergplaats, garage of carport mag onder dezelfde voorwaarden. Een serre, veranda of overdekt terras moet ook binnen die afmetingen passen. Informeer vooraf bij de gemeente of er geen specifieke voorschriften gelden.

Ook wie in de diepte wil bouwen, om een zwembad of vijver aan te leggen, heeft geen bouwvergunning en architect nodig. Een niet-overdekte constructie tot 80 vierkante meter in de zij- of achtertuin mag. Binnen die 80 vierkante meter vallen bestaande niet-overdekte constructies als een terras of een siervijver. Daarnaast moet een zwembad een meter van de perceelgrens liggen, maar niet verder dan 30 meter van de woning. Ook daar kunnen specifieke voorwaarden gelden. Ga dus altijd eerst langs bij de gemeente.

Welk advies kunt u aan een architect vragen?

Voor werkzaamheden waarvoor wel een vergunning nodig is, moet u een architect inschakelen. ‘Een architect zet dromen om in een architecturaal project. Een stabiele vertrouwensrelatie is de beste garantie voor een geslaagd project. In het eerste gesprek bespreekt u de bouwstijl, het budget, het programma, de planning. De grote lijnen moeten duidelijk zijn. Meestal is zo’n gesprek gratis’, zegt Dehaen.

Neem zo vroeg mogelijk een architect mee, als u overweegt het pand te kopen.

Hij pleit ervoor vroeg een architect in te schakelen voor advies. ‘Neem hem mee als u overweegt een pand te kopen. Hij kan snel inschatten welke verbouwingen noodzakelijk en mogelijk zijn, en welk budget u moet uittrekken. Vaak komen wij te laat in het spel. Als een nieuwe keuken is geïnstalleerd en iemand daarna de living wil vergroten, staat die misschien in de weg. Zulke problemen kan een architect voorzien en dat bespaart op termijn centen. Zo’n advies hoeft niet duur te zijn, zelf reken ik 80 euro per uur aan.’

Wat doet een architect?

De architect tekent de plannen voor de aanvraag van de vergunning en de uitvoering van de werken. ‘Daarnaast controleert hij of de werkzaamheden volgens de wettelijke bepalingen en de regels van de kunst gebeuren. Tijdens de werken komt hij regelmatig langs.’

‘Daarnaast kan hij helpen bij de planning en de coördinatie. Hij houdt rekening met de vakbekwaamheid en de referenties van de uitvoerders en uw financiële slagkracht. Hij geeft ook raad over technische oplossingen en uitvoeringsmethodes in overleg met u en de aannemer. Dat is geen wettelijk verplichte taak. Het is belangrijk goede afspraken te maken zodat later geen discussie ontstaat.’

Kunt u een oud bouwmisdrijf regulariseren?

Wie de meldings- of vergunningsplicht niet respecteert, begaat een bouwmisdrijf. Minister Schauvliege heeft een voorstel klaar om kleinere bouwmisdrijven te regulariseren. De overtredingen moeten meer dan tien jaar geleden gepleegd zijn, er mogen geen procedures lopen en de overtreding moet in overeenstemming zijn met de omgeving. Het is de bedoeling het kleine grut eruit te halen. Grove bouwovertredingen glippen niet door de mazen van het net.

 

Veranda kopen

Een veranda op maat van uw woning. Onze expert maakt een offerte op basis van uw huis en wensen, waardoor u niet teveel betaalt en deze ook naadloos aansluit op uw woning.

Lees meer via:
veranda
veranda willems
willems veranda
domicilie veranderen
veranda antwerpen
toetsenbord veranderen
uur verandering
verandering
zonwering veranda
hotmail wachtwoord veranderen
veranda 4 saisons
veranda prijs
veranda prix
pauwels veranda
veranderen van energieleverancier
achternaam veranderen
de veranda antwerpen
moderne veranda
veranda prijzen
gmail wachtwoord veranderen
prix veranda
veranda belgique
veranda janssens
verandering uur
achtergrond foto veranderen
de veranda
demasure veranda
houten veranda
kind ten laste veranderen
la veranda restaurant
prijs veranda
restaurant veranda
veranda hainaut
veranda limburg
veranda moderne
veranda zonwering
veranderen synoniem
aanbouw veranda
de verandering mol
domicilie veranderen gevolgen
glazen veranda
janssens veranda
kostprijs veranda
la veranda
landelijke veranda
open veranda
pin code veranderen
tekst veranderen
veranda aanbouw
veranda en kit
veranda restaurant
adres veranderen
all seasons veranda
familienaam veranderen
greenhouse veranda
ip adres veranderen
kaakoperatie verandering gezicht
naam veranderen
naam veranderen op facebook
pincode simkaart veranderen
store veranda
veranda demasure
veranda inrichten
veranda modern
veranda overkapping
veranda platen
veranda retractable
veranderen van bank
voicemail veranderen
willems veranda’s
gesbo veranda
hoe verander je je voicemail
horrix veranda
outlook wachtwoord veranderen
pincode veranderen
polycarbonaat platen veranda
sds veranda
taal veranderen netflix
tuin veranda
tuinhuis met veranda
van bank veranderen
vanderbauwhede veranda
veranda aan huis
veranda aluminium
veranda bois
veranda bouwer
veranda engels
veranda hout
veranda meubels
veranda pauwels
veranda pergola
veranda piscine
aluminium veranda
deco veranda
hoe voicemail veranderen
instagram naam veranderen
lettertype veranderen
netflix land veranderen
pin code veranderen iphone
space veranda
synoniem verandering
tijd verandering
toiture veranda
veranda bouwen
veranda dakplaten
veranda kopen
veranda renovatie
veranda west vlaanderen
veranda zelfbouw
veranderen van job
verandering 6 letters
voornaam veranderen
wachtwoord gmail veranderen
zonwering veranda zelf maken
achternaam veranderen prijs
amenagement veranda
bulkmans veranda
cuisine veranda
cursor veranderen
debondt verandas
domicilie veranderen gent
domiciliëring veranderen
eg veranda
gesloten veranda 6 letters
google achtergrond veranderen
hondenhok met veranda
houten veranda aanbouw
moderne veranda aan huis
naam iphone veranderen
naam veranderen prijs
oogkleur veranderen
prijzen veranda
schuiframen veranda
screens veranda
seby veranda
startpagina veranderen
store pour veranda
toetsenbord veranderen naar azerty
veranda cuisine